Jankovics Lajos
Fordító

Kimutatás

Honlap-menü
Útvonal tervező
Itt hamarosan útvonaltervezés logo lesz.
A fejezet kategóriái
Hírek a honlapról [32]
Minden frissítés ami a honlapon van
Álltalam jónak tartott cikkek [34]
Minden olyan cikk amit szerintem érdemes elolvasni
Kedvenc zenéim [4]
Minden olyan zene ami tetszik
Mini-chat
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 4
TV műsorok
Kedvenc oldalaim

Google
Facebook
Mailbox
Freemail
Flash Rádió
Játék
Repülők légtérben
RSS
Blatcasta RSS
YouTube RSS

Statisztika
Belépés
Facebook
Minden amit Sajószentpéterről tudni kell
 

Fekvése:

Miskolctól 13 kilométerre fekszik, nem messze a Sajó és a Bódva találkozásától; a 26-os főút, illetve a Miskolc–Bánréve–Ózd-vasútvonal mellett. Története: Sajószentpétert 1281-ben említik először Szentpéter néven. A település királyi birtok volt, eleinte a diósgyőri, majd a dédesi uradalomhoz tartozott. A huszita harcokban elpusztult, 1466-tól újra benépesítették. 1886-tól 1950-ig járási székhely is volt, ezt követően azonban központi szerepköre visszafejlődött, mivel azt nagyrészt a szomszédos Kazincbarcika vette át. 1989-ben nyilvánították várossá. A 17.–18. században több nemes család is birtokolta, többek közt a Rákócziak, Losonczyak. A 19. századtól az ipar vál a gazdaság meghatározó ágazatává: szénbányákat nyitottak, majd egy üveggyár épült. A 20. század végén a bányákat és az üveggyárat (1999-ben) is bezárták, a munkanélküliség komoly problémává vált.

Népcsoport:

2001-ben a település lakosságának 92%-a magyar, 8%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.

Látnivalók:

A város ősi településmagja a mai Kálvin tér. Fontosabb épületei: A tér legszebb és legjelentősebb épülete a 14. században épült, eredetileg gótikus stílusú, jelenleg reneszánsz és barokk stílusjegyeket is hordozó református templom (Kálvin tér 13.). A tér nyugati csücskében (Kálvin tér 43.) áll Lévay József (1825–1918) költő, műfordító, borsodi alispán szülőháza. Az egykori lakóház ma emlékhely. 1927 szeptember 12-én leplezték le a házon ma is látható emléktáblát. Ennek felirata: „Ebben a házban született 1825. november 18-án Lévay József halhatatlan emlékezetű nagy költőnk, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Borsod Vármegye aranytollú főjegyzője és alispánja. Emlékének hálás kegyelettel Sajószentpéter.” Az emlékház hétfőtől péntekig 7–15 óra között tekinthető meg, illetve hétvégén előzetes egyeztetéssel. A látogatás ingyenes. Közvetlenül a költő szülőháza mellett áll az egykori kovácsműhely. Ez az utca felé nyitott előterével, két kőoszlopra támaszkodó csehsüvegboltozatával a 18. századi népi építészet szép emléke. A házban ma a helyi Paál László Képzőművész Kör működik.

A Gedeon család kúriáját (Kálvin tér 2.) feltehetően az 1749-ben nemességet kapott Gedeon Kelemen építtette 1770 körül, késő barokk stílusban. Ma (2011-ben) a Pattantyús Ábrahám Géza Szakképző Iskolának ad otthont.

Polgármesteri hivatal (Kálvin tér 4.).

Egyéb látnivalók:

Tájház Római katolikus templom (Kossuth u. 22.)

Görög katolikus templom (Vörösmarty u. 12.)

Szabadtéri bányászmúzeum

Híres szülöttei:

Barczi Pál Munkácsy-díjas grafikus- és festőművész Bánfalvi Ákos zenei szakíró és rádiós műsorvezető

Feledy Gyula Kossuth-díjas grafikus és festő Gaskó István közgazdász

Grespik László jogász és politikus

Kopcsik Lajos cukrász Oscar-díjas és Venesz-díjas, Guinness-rekorder

Koszta János labdarúgó Lévay József politikus, költő, az MTA tagja

Pécsi Sándor színész

Tolnay Lajos üzletember, a MAL Zrt. elnöke

Varga István üzletember, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Bajnai-kormányban.

Itt született és halt meg Fülep Gábor, Tiszáninneni református püspök

Források:

Wikipédia

Sajószentpéter

O-pont

Linkgyűjtemény


 Share

Belépés
Online

Élőkép
Keresés
Névnap

Boldog névnapot!

Pontosidő
Laza Mulatós
Naptár
«  Szeptember 2021  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Friss hírek
Időjárás

Valuta árfolyam
Kik vannak itt
Címfelhő
villanyszerelés alkatrészek én lajos M1 M2 M3 orvos rendelés Sajószentpéter RSS beavatkozás Hadsereg Oroszok hírek betegség borsod Influenza járvány Moszkva Debrecen Gáz mérgezés RTL Klub Lázár János Rákosi Tamás K adóság állam RTL+ anti. facebook facebook bomba metró riadó baleset 3-as bkk metro Neked Felcsút háború orosz összeomlás erős havazás havazás robbanás Belgium Malőr anyagok felújjítás hibaelhárítás Karbantartás szerelés karácsony időjárás Magyarország Érzés szilveszter orbán Mutyi SAS Miskolc Itt éltem itt is akarok meghalni. kabaré Simicska Egyházi rádió SPORT Lusta Öregség szerelem könyvvizsgáló brókerbotrány Buda-Ca Jennifer Nettles & John Glosson - H Jennifer Rush Máté Péte amerikai bunker napfogyatkozás Teljes napfogyatkozás Hofi Géza orbán viktor Roma kérdés Álmos Moldova Luca Csemer Boglárka Sol-Vill Alex-vill Munka órarend Noé gép Miskolc 650 éves Tilinger Attila -- Kaczor Feri : Sz Romeo Búcsúzom csoda kutya a bíbor és a fekete Deák P Mobil - A zöld Csak a jók mennek el Édesanyám
Látogatás
Barátaink:

Honlap létrehozása
Ingyenes Játékok
Online Munkaasztal
Oktató Videók
uCoz Rajongói oldal
Üres
Üres

Bér kalkulátor
Copyright MyCorp © 2021Honlapszerkesztő - uCoz